In 2016 en 2017 zijn pilot studies gedaan naar de effecten van medical taping bij hooikoorts. Hierbij gaven 84% van de patienten met hooikoorts aan dat de klachten afnamen na het toepassen van de tape. De testcase legt geen wetenschappelijke claim, hiervoor was het aantal deelnemers te gering ( respectievelijk 139 en 147).

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol Er is bij hooikoorts sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme. De mogelijke werking van de tape wordt wel verklaard vanuit de segmentale werking via de reflexzones van de longen in het bindweefsel, welke met name thoracaal op de rug liggen.
Een mogelijke verklaring van verminderde klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme.

Ook bij COPD lijkt medical taping bij te kunnen dragen aan verlichting van de klachten. De resultaten van de toepassing zijn practise-based ( ervaring van patienten), er is geen wetenschappelijke ondersteuning voor.

Meer informatie over de toepassing van Medical Taping kunt u vinden op de website www.fysiotape.nl